РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:32 09.03.2016

Због нелегалног превоза искључено осам возила

Републичка саобраћајна инспекција је у 2015. години у свим областима надзора извршила 1.488 контрола и у 500 случајева утврдила неправилности. Субјектима контроле издато је 189 рјешења о отклањању неправилности, изречено је 111 разних мјера забране, као што је искључења возила из саобраћаја или привремена забрана рада. Због почињених прекршаја издат је 431 прекршајни налог у износу од 249.000 КМ и поднесено осам прекршајних пријава.

Остварен је значајан помак у борби против нелегалног превоза у Републици Српској на путним правцима који су идентификовани као трасе и локације нелегалног превоза путника, Кнежево - Бања Лука, Рибник - Бања Лука, Мркоњић Град - Бања Лука и Шипово - Бања Лука. По налогу инспекције искључено је осам возила из саобраћаја до окончања судског поступа, од чега су два возила још увијек у наведеном статусу искључења, јер се ради о прекршајима у понављању.

И у протеклој години под посебним надзором су биле станице техничког прегледа моторних возила, чији рад је од великог значаја за безбједност како возача, тако и пјешака и корисника услуга разних врста превоза. Због фиктивног техничког прегледа, односно техничког прегледа који је извршен без присуства и тестирања возила, те због декларисања неисправног возила исправним на начин фалсификовања резултата испитивања возила, инспектори су испоставили 21 рјешење о забрани рада станица техничких прегледа на период од 15, 45 или 90 дана. Фалсификовањем измјеритеља извршеног прегледа, починиоци прекршаја свјесно утичу на угрожавање безбједности саобраћаја, што је посебно забрињавајуће када узмемо у обзир да је ријеч о кочионом, управљачком и свјетлосном систему.

У области жељезничког саобраћаја забиљежен је тренд смањења посљедица по животе лица и у протеклој години није било смртно страдалих и повријеђених у жељезничком саобраћају. У овој области идентификован је проблем недостатка путничких вагона за извршење декларисаног реда вожње, као и недостатак цертификованих извршилаца у радионичком сектору у области одржавања кочних система

У области водног саобраћаја присутан је тренд високог нивоа безбједности водне пловидбе. Јединице локалне самоуправе врше регистрацију пловних објеката, а техничке прегледе и баждарење пловних објеката врше овлаштене организације. Водни саобраћај је безбједан, без евидентираних ванредних догађаја, посебно када је у питању туристичка и спортска пловидба на ријекама Врбас, Дрина и Тара.

У области поштанског саобраћаја и даље је евидентан проблем са доставом рачуна за извршене комуналне и друге услуге, посебно када су у питању велики даваоци услуга према грађанима и привредним друштвима као што су кабловски оператери. Активности инспекцијских органа су успорене усљед чињенице да другостепени судски органи и даље рјешавају у корист странака, супротно чињеници да је Врховни и Уставни суд Републике Српске утврдио супротно.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh