РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:22 04.04.2024

Због лошег квалитета забрањен увоз четири тоне сјемена соје

Фитосанитарна инспекција Републике Српске је у оквиру редовне контроле пошиљки сјемена пољопривредног биља при увозу, забранила увоз пошиљке сјемена соје у количини од 4.000 килограма, јер није испуњавало прописане норме квалитета.

Приликом прегледа пошиљке инспектор је извршио узорковање за лабораторијску анализу ради испитивања квалитета. На основу Извјештаја о испитивању утврђено је да је клијавости испод минимално прописане за квалитет сјемена, те је рјешењем републичког фитосанитарног инспектора увознику забрањен увоз и наложен поврат пошиљаоцу или уништавање.

С обзиром на почетак сјетвене сезоне републичка фитосанитарна инспекција посебну пажњу у овом периоду посвећује контроли увоза сјемена, садног материја и другог пољопривредног репроматеријала који се прометује на тржишту Републике Српске, а од чијег квалитета директно зависи и квалитет приноса у домаћој пољопривредној производњи.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh