РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:27 07.07.2020

Због кршења мјера заштите од епидемије изречене казне од 37.500 КМ

Републучка управа за инспекцијске послове је у сарадњи са инспекторима јединица локалне самоуправе у дане протеклог викенда извршила 755 инспекцијских контрола на подручју Републике Српске у области поштивања мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама.

У 31 случају утврђене су неправилности које су се односиле на различите мјере, од придржавања радног времена, обезбјеђивања социјалне дистанце, коришћења заштитне опреме, до броја лица која су истовремено боравила у објекту. Субјектима контроле изречене су казне у вриједности од 37.500 КМ.

Контролама су обухваћени угоститељске објекте, са акцентом на објекте у којима се у правилу окупља већи број лица, као што су кафићи, свадбени салони, ресторани, хотели и слично, те возила јавног превоза. Све неуредне контроле и изречене мјере односе се на кафиће.

Свадбени салони који су контролисани у тренутку доласка инспектора нису ни радили, док су у возилима јавног превоза у правилу сви возачи и путници користили прописану заштитну опрему.

С обзиром да су инспекцијски органи у претходном периоду превасходно дјеловали превентивно и да је било довољно времена да се пословни субјекти прилагоде и упознају са својим обавезама по донесеним ванредним мјерама, инспектори ће за свако кршење превентивних мјера предузимате и законом предвиђене репресивне мјере у виду прекршајних налога.

Још једном позивамо све привредне субјекте да се досљедно придржавају свих прописаних мјера, те да и саме кориснике услуга на адекватан начин упозоре да су обавезни да поштују мјера заштите од епидемије.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh