РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:11 13.07.2020

Због кршења мјера заштите од епидемије изречене казне од 15.100 КМ

У дане протеклог викенда Републичка управа за инспекцијске послове је путем републичких инспектора и инспектора у јединицама локалне самоуправе вршила појачане контроле поштивања мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама. Извршено је укупно 595 инспекцијских контрола на подручју Републике Српске, од чега је 15 било са утврђеним неправилностима.

Субјектима контроле изречене су казне у вриједности од 15.100 КМ, а из разлога јер се исти нису досљедно придржавали прописаних превентивних мјера које се односе наобезбјеђивања физичке дистанце и број лица која су истовремено боравила у објекту, те коришћење заштитне опреме.

И овог викенда акценат је био на контроли угоститељских објекта у вечерњим сатима, те возилима јавног превоза, који због фреквенције грађана на дневном нивоу представљају високоризичне субјекте.

Имајући у виду погоршање епидемиолошке ситуације, надлежни инспектори ће поред редовних контрола вршити и појачан надзор у поподневним сатима и у дане викенда, те упозоравамо привредне субјекте да поштују мјере заштите од епидемије. Долазак инспектора може се очекивати у било које доба дана, а за свако кршење превентивних мјера предузимаће се законом предвиђене репресивне мјере.

Од великог значаја је да пословни субјекти свој рад прилагоде тренутној ситуацији и да превенцију ставе на прво мјесто. Наведено је важно не само у циљу заштите корисника услуга, већи и ради заштите самих радника, гдје ће наша лична одговорност бити најбоља превентивна мјера. Наш заједнички интерес је несметан рад пословних субјеката уз поштивање свих превентивних мјера на сузбијању ширења болести изазване вирусом корона, а у циљу што лакшег превазилажења потешкоћа изазваних пандемијом.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh