РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:30 06.05.2020

Због кршења мјера о коришћењу заштитне опреме кажњено седам привредних субјеката

Инспектори Инспектората Републике Српске извршили су у току јучерашњег дана 173 контроле пословних субјеката у Републици Српској, у дијелу придржавања заштитних мјера коришћења и обезбјеђивања личне заштитне опреме, поштивања физичке дистанце и провођења мјера дезинфекције, а у складу са Уредбом са законском снагом о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести.

У седам случајева на подручју Бања Луке констатовано је да пословни субјекти нису обезбиједили све прописане мјере, те су изречене казне у вриједности од 13.000 КМ.

У складу са поменутом Уредбом правна лица и предузетници у области трговине, угоститељства и пружања других услуга обавезни су спроводити ванредне мјере дезинфекције, обезбјеђивања личне заштитне опреме, обезбјеђивања заштитних мјера физичке дистанце и спречавања окупљања у већим групама, односно предузимати друге венредне мјере чији је циљ спречавање или сузбијање заразних болести.

Као што је познати, Инспекторат Републике Српске ангажовани је у свом пуном капацитету и за вршење двадесетчетворочасовног надзора путника на 19 граничних прелаза на територији Републике Српске, а у циљу сузбијања ширења болести изазване вирусом корона. У току јучерашњег дана на граничним прелазима у Републици Српској издато је 1.342 Рјешења о упућивању лица у изолацију, карантин и под здравствени надзор, од чега је 113 путника и 1.229 возача у међународном транспорту. Са пребивалиштем на подручју Федерације Босне и Херцеговине евидентирано је 436 лица, док је са пребивалиштем на подручју Дистрикта Брчко евидентирано 12 лица.

Такође, у циљу несметаног одвијања робног промета приликом увоза, Инспекторат Републике Српске је успоставио двадесетчетворочасовни рад инспектора на граничним прелазима и царинским испоставама који су одређене за увоз роба које подлијежу обавезној инспекцијској контроли. За потребе провођења ове врсте надзора ангажовани су републички тржишни, фитосанитарни, здравствени и инспектори за храну, који су у току јучерашњег дана прегледали 270 пошиљки различитих врста роба.

Позивамо пословне субјекте у Републици Српској да се придржавају дефинисаних мјера и не излажу ризику од кажњавања јер контроле на терену врше и инспектори јединица локалне самоуправе, чиме је број извршених контрола значајно већи. Посјету инспектора могу очекивати у сваком тренутку.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh