РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:29 17.02.2014

Забрањен увоз 25 тона минералног ђубрива

Републичка фитосанитарна инспекција је забранила увоз и наложила враћање пошиљке минералног ђубрива КАН 27%Н+С у количини од 25.400 кг, паковања од по 25 кг, произвођача „ЦОМПАНY СУ АЗОТАРА" Суботица, јер исто није испуњавало прописане норме квалитета.

Инспекција је 11.02.2014. године на граничном прелазу Рача приликом увоза контролисала наведену пошиљку и извршила узорковање за лабораторијску анализу, којом је утврђено да минерално ђубриво декларисано као КАН 27%Н+С не одговара декларисаном и прописаном квалитету.

С обзиром на значај који примјена минералног ђубрива има за очување и повећање приноса у савременој пољопривредној производњи, у циљу обезбјеђивања квалитета истог на тржишту Републике Српске, републичка фитосанитарна инспекција је у 2013. години вршила континуиран надзор приликом увоза.

У протеклој години приликом увоза узета су 103 узорка минералног ђубрива за лабораторијску анализу квалитета и у два случаја утврђено је да пошиљке нису одговарале прописаном квалитету. Ријеч је о минералном ђубриву НПК 7-20-30 произвођача „АДРИАТИЦА ДУНАВ"А.Д., ВУКОВАР из Хрватске и УРЕА произвођача „ЛИНЗЕР" из Аустрије. Фитосанитарни инспектори су забранили увоз и наредили враћање пошиљки у количини од 50 тона.

С обзиром на предстојећу прољетну сјетвену сезону инспекција ће наставити са интензивним контролама пошиљки минералног ђубрива приликом увоза.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh