РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:22 20.03.2014

Забрањен увоз 23 тоне сјеменског кромпира

Републичка фитосанитарна инспекција забранила је увоз и наложила враћање пошиљке сјеменског кромпира сорте ПАНДА А 35/55 (ДЕ093-1504004) у количини од 23 тоне, поријеклом из Њемачке, у којој је утврђено присуство карантинске нематоде Глободера паллида.

Инспекција је 17.03.2014. године на граничном прелазу Градишка приликом увоза контролисала наведену пошиљку и извршила узорковање за лабораторијску анализу, којом је утврђено да је предметна пошиљка заражена карантински штетним организмима. Пошиљку је пратио и фитосанитарни цертификат земље извознице, који је инспекција поништила.

Пракса инспекције је да се са почетком сјетвене сезоне посебна пажња у контролама обрати на сјеме и садни материјал. Када је ријеч о сјеменском кромпиру у овој години су у контролама приликом увоза извршене 62 лабораторијске анализе сјеменског кромпира и само у овом наведеном случају потврђено је да пошиљка није исправна.

Фитосанитарна инспекција свакодневно врши контролу на граници, гдје се приликом увоза контролишу пошиљке сјемена пољопривредног биља, садног материјала, воћа и поврћа, ђубрива и других пошиљки које подлијежу фитосанитарном прегледу.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh