РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

09:25 15.06.2021

Забрањен увоз 22 тоне меркантилног кромпира из Италије

Републичка фитосанитарна инспекција је у оквиру редовног прегледа пошиљки у спољнотрговинском промету, забранила увоз пошиљке меркантилног кромпира у количини од 22 тоне поријеклом из Италије, јер је код исте утврђено присуство карантински штетног организма.

Приликом прегледа пошиљке у циљу утврђивања присуства карантинских нематода, а на основу процјене ризика, извршено је узорковање за лабораторијску анализу, којом је потврђено присуство карантинског организма Глободера ростоцхиенсис. Рјешењем фитосанитарног инспектора забрањен је увоз спорне пошиљки и наређен поврат пошиљаоцу.

Важно је напоменути да се за пошиљке од којих се узимају узорци за анализу, забрањује стављање у промет, дистрибуција или прерада, све до доношења рјешења инспектора у складу са резултатима лабораторијске анализе. Обзиром на ову процедуру, у случајевима када се анализама утврди нека неправилност, не постоји ризик да је производ био доступан на тржишту.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh