РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:21 27.03.2014

Забрањен промет порцуланских играчака

Здравствена инспекција Републике Српске наложила је повлачење и уништавање 51 сета порцуланских дјечијих играчака „сет за чај", шољице са тањирићима, због могућег повређивања дјеце ситним комадима.

Одредбама Правилника о условима у погледу здравствене исправности предмета опште употребе који се могу стављати у промет није дозвољено прометовање дјечијих играчака израђених од порцелана, због лаке ломљивости.

Инспекцијском контролом је утврђено да су предметне играчке на тржиште дистрибуисали увозници из Федерације Босне и Херцеговине. Информацију о присуству ових играчака на тржишту доставили смо Федералној управи за инспекцијске послове, Инспекторату Дистрикта Брчко и Агенцији за надзор над тржиштем Босне и Херцеговине.

Здравствена инспекција је у овој години у контролама предмета опште употребе приликом увоза утврдила неправилности код једне пошиљке дјечјих играчака, лутка барби због лаког извлачења косе, у количини од 576 комада, које су по налогу инспектора уништене.

Такође, у контролама приликом увоза утврђене су неправилности и код једне пошиљке купке за туширање у количини од 48 комада због микробилошке неисправности и код једне пошиљке пластичних тањира у количини од 17.100 кг који нису били безбједни за људску употребу због недозвољене укупне миграције. Пошиљка купке је уништена по налогу инспектора, док је пошиљка тањира враћена из Републике Српске и биће употријебљена за производњу пластичних столица.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh