РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:55 19.10.2020

Забрана рада за 11 угоститељских објеката

У оквиру појачане контроле поштовања мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама, надлежни инспектори су протеклог викенда изрекли мјеру забране рада у трајању од седам дана за 11 угоститељских објеката у Републици Српској, јер је утврђено да се нису придржавали заштитних мјера у циљу спречавања и сузбијања заразних болести.

Законом о допуни закона о заштити становништа од заразних болести, који је ступио на снагу прошле седмице, дато је овлашћење надлежним инспекторима да правним лицима и предузетницима у области трговине, угоститељства и пружања других услуга забране рад уколико утврде да се у објекту у којем се обављају дјелатности не спроводе заштитне мјере, које се односе на физичку дистанцу, окупљање у групама већим од прописаних и ограничено радно вријеме. Допунама закона дефинисано је да се забрана рада први пут изриче на период од седам дана, а у случају да правно лице или предузетник понови неправилност, забрана се изриче у трајању од 15 дана.

У сарадњи са инспекторима јединица локалне самоуправе протекле седмице извршено је укупно 797 инспекцијских контрола поштовања превентивних мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама. У 15 случајева субјекти су затечени у прекршају, због чега су им изречене и казне у износу од 11.000 КМ.

У оквиру провођења наведених мјера у протекла четири мјесеца извршено је преко 17.600 инспекцијских контрола у којима су до сада изречене казне у укупном износу од око 285.000 КМ.

Још једном позивамо привредне субјекте да се придржавају прописаних мјера и да се не излажу ризику изрицања мјере забране рада, јер ће инспекција и у наредном периоду наставити са појачаним надзором на терену, посебно у угоститељским објектима у вечерњим сатима. Заштита јавног здравља је приоритет у односу на интересе појединаца и свако неодговорно понашање биће строго санкционисано.

Епидемиолошка ситуација у Републици Српској неповољно утиче на услове пословања и стање у привреди. Уколико као друштво желимо превазићи ову ситуацију са што мање посљедица, морамо се понашати одговорно као појединци, јер тренутно лична одговорност и дисциплина представљају једини лијек против вируса корона.

Здравствена заштита становништва, исплате плата и социјалних давања не смију бити доведени у питање, а повећање броја обољелих, оптерећеност здравствених установа и удари које привреда трпи последњих пола године представљају озбиљан ризик и за наредни период. Имајући у виду да је вирус корона присутан у популацији, да је епидемиолошка слика погоршана, апелујемо на грађане да се досљедно придржавају превентивних мјера. Највећи ризик су окупљања грађана, непоштовање мјере физичке дистанце и ношења заштитне маске, због чега долази до повећаног ризика и ширења обољења изазваног вирусом корона.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh