РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:39 03.04.2020

За десет дана обрађено 420 позива и порука упућених на бесплатне бројеве телефона

Инспекторат Републике Српске је због актуелне ситуације изазване појавом вируса корона, у циљу провођења мјера на заштити здравља становништва и сузбијању ширења вируса, те у циљу заштите потрошачких, радничких и других права грађана, обезбиједио посебан бесплатан број телефона 0800 5 0612 на који грађани могу да пријаве уочене неправилности. Позивом на овај број грађани требају нако звучног сигнала саопштити своју пријаву. Исте се обрађују од стране оператера Центра за пријаве и притужбе Инспектората Републике Српске и достављају надлежним службама у рад.

Такође, грађанима је омогућено да своје пријаве доставе и у форми текстуалне поруке, путем друштвених мрежа Вибер, WхатсАпп и Телеграм, на број телефона +387 66/701 170.

У протеклих 10 дана од када су у функцији наведени бројеви обрађено је 420 позива и порука. Грађани су се најчешће обраћали због цијена различитих производа и информација о кршењу мјере изолације од стране физичких лица.

Уколико је је ријеч о неправилностима чија контрола је у надлежности овог органа, пријава се упућује надлежном сектору на поступање у зависности од садржаја пријаве. Уколико је ријеч о неправилностима из надлежности других органа, пријава се просљеђује конкретном органу даље на поступање.

Грађани су достављали и неосноване пријаве, као што је повећање цијене чоколаде, ароматизованих газираних вода или других производа који нису обухваћени Уредбом Владе Републике Српске. Такође, грађани достављају и различита питања, као нпр. да ли након 20 часова смију да се крећу возилима, у којој апотеци могу да купе одређени лијек или маску, на који начин раде други органи управе у Републици Српској и слично.

Инспекторат Републике Српске настоји да одговори по свим упитима које грађани упуте, те смо у више наврата апеловали да се наведени бројеви не користе за неосноване пријаве или за упите о информацијама које су већ јавно објављене у средствима јавног информисања.

Којим производи је ограничена цијена, шта подразумијева полицијски час, које су то мјере појачане хигијене које се препоручују и слична питања, су информације које су већ објављене на званичним интернет страницама надлежних органа. Имајући у виду ограничене капацитете, као и чињеницу да је овај орган морао извршити реорганизацију рада комплетне институције како бисмо одговорили бројним задацима који су нам повјерени, на првом мјесту у циљу сузбијања ширења болести изазване вирусом корона, позивамо грађане да сличне информације потраже на интернет страницама надлежних служби.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh