РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:51 20.03.2015

Утврђене неправилности код 128 пошиљки хране из увоза

У 2014. години републичка инспекција за храну је приликом увоза прегледала 59.365 пошиљки хране, гдје је за лабораторијску анализу здравствене исправности узето 3.141 узорака. Након извршеног прегледа пошиљке и лабораторијских анализа и суперанализа неправилности су утврђене код 128 пошиљки.

У 79 случајева неправилности су се односиле на непотпуне декларације, гдје су увозници по налогу инспектора извршили додатно декларисање и усклађивање садржаја декларација са прописима Републике Српске и Босне и Херцеговине, након чега су исте пуштене у промет.

Инспекцијским прегледом на мјесту царињења, без узорковања је утврђена неисправност код три пошиљке воћа и поврћа јер је дошло до труљења током транспорта, те су инспектори на лицу мјеста предузели потребне мјере.

У 45 случајева утврђене су неправилности које су се односиле на микробиолошку и хемијску неисправност, те је за ове пошиљке изречена мјера забране увоза и наложено њихово уништавање или враћање пошиљаоцу, док се за једну пошиљку још увијек чекају резултати суперанализе.

Неисправне пошиљке су поријеклом из различитих земаља. На примјер, неправилности су утврђене код пошиљке свјежих паприка из Македоније, код пошиљки зачина из Њемачке и Словеније, код пошиљке воћних сокова из Србије, код прерађевина од поврћа из Кине и Аустрије. Неправилности су утврђене и код пошиљки кафе из Италије, Швајцарске, Хрватске, код додатака прехрани поријеклом из Велике Британије, Филипина, Шведске и друго.

У унутрашњем промету у 2014. години републичка инспекција за храну извршила је 1.128 контрола, гдје су у 452 случаја утврђени пропусти који су се најчешће односили на надзор над запосленим лицима у смислу редовних санитарних прегледа и похађања додатних едукација о хигијени хране, пропусте у одржавању хигијене у објектима који се баве производњом и прометом хране, неправилну манипулација са храном, испитивање хране и слично.

Контролисаним субјектима изречено је 417 управних мјера којима је наложено предузимање мјера и радњи како би се отклониле утврђене неправилности, због почињених прекршаја издата су 173 прекршајна налога у износу од око 209.000 КМ, те поднесено 14 захтјева за покретање прекршајног поступка.

По налогу инспекције у унутрашњем промету је повучено око 482 килограма хране која је била неприкладна за људску употребу, због истеклог рока употребе и промјене сензорних својстава хране (труљење, промјена изгледа). Најчешће је ријеч о производима који по својој природи имају краћи рок употребе, као што су млијечни производи: врхње за кухање, маргарин, павлака, јогурт; освјежавајућа пића и сокови; кондиторски производи: кекс, бисквит, мармелада, грицкалице, пудинг; те разни зачини. Ријеч је о појединачним случајевима у којима је затечено по свега неколико паковања хране неприкладне за људску употребу, из разлога што велике количине хране протеклог рока употребе, сами трговци повлаче из промета јер на основу уредне документације о отпису могу вратити дио плаћеног пореза.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh