РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

08:49 10.04.2020

Успостављени начин контроле на границама омогућио несметан проток лица и роба

Републички инспектори су од 16. марата када је уведен двадесетчетворочасовни надзор уласка путника из иностранства на граничним прелазима у Републици Српској, донијели 31.721 рјешење о упућивању лица у изолацију и карантин.

Према досадашњим подацима, надзором је обухваћено око 11.000 лица са пребивалиштем на територији ФБиХ, те око 600 лица са пребивалиштем на подручју Брчко Дистрикта, а који су у БиХ ушли преко граничних прелаза на територији Републике Српске. Информације о овим лицима достављене су надлежним инспекцијским службама ради праћења њиховог здравственог стања и евентуалног предузимања мјера.

На основу података о броју издатих рјешења путницима и возачима у међународном транспорту, најоптерећенији прелази су Градишка, Брод, Рача, Каракај и Клобук, на којима је од укупног броја, извршено 85 одсто контрола. Успостављањем карантина на граничним прелазима и у јединицама локалне управе, значајно се смањио број путника који улазе преко граничних прелаза у Републици Српској, и у протеклој седмици тај број се смањио на око стотињак путника дневно.

Вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске, Драгутин Шкребић у протеклим данима обишао је граничне прелазе Градишка, Рача и Каракај, како би провјерио стање на терену, оптерећеност система контроле, те евентуалне потребе за ангажовањем додатних капацитета.

Увидом на лицу мјеста оцијењено је да успостављени начин рада задовољава потребе у односу на евидентирани проток лица и роба. Извршена је провјера времена потребног инспектору на граничном прелазу за издавање рјешења о упућивању возача у изолацију и под здравствени надзор, гдје је утврђено да инспектор у просјеку у року од три минута, завршава обраду података и издавање рјешења за једно лице. Пракса је да инспектори након завршетка поступка за једног возача, одмах узимају у рад сљедећег, без чекања завршетка процедура које проводе шпедитери и царински органи.

Такође, Инспекторат Републике Српске је у циљу бржег протока роба у међународном транспорту и растерећења теретног саобраћаја, од 28. марта успоставио двадесетчетворочасовно радно вријеме и за инспекторе који врше контролу роба приликом увоза, а које подлијежу обавезном инспекцијском прегледу. До данас је прегледано 4.654 пошиљке различитих врста роба.

У складу са неведеним можемо рећи да је Инспекторат Републике Српске предузео све неопходне организацијске мјере како би у дијелу својих надлежности убрзао проток роба приликом увоза. Напомињемо да овај орган на граничним прелазима не врши контроле пошиљки које се извозе.

Упркос бројним потешкоћама и непознаницама које су се јављале у различитим сегментима, успјели смо захваљујући преданом ангажману запослених да одговоримо свим задацима које нам је задао Републички штаб за ванредне ситуације. Такође, безусловну подршку дали су и инспектори јединица локалне самоуправе, који су по овлаштењу ангажовани за надзор на одређеним граничним прелазима, као подршка републичким инспекторима.

Поједина подручна одјељења Инспектората удаљена су и по неколико часова вожње од граничних прелаза, што је од инспектора у пракси изискивало да по 18 сати у континуитету буду радно ангажовани. Старосна структура инспектора је јако неповољна. Велики број инспектора има преко 60 година, чиме су заправо близу оних старосних граница које су означене као најризичније, али су предано извршавали своје радне задатке, што чине и даље.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh