РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:06 01.04.2020

Успостављена двадесетчетворочасовна контрола увозних пошиљки роба

Контрола пошиљки роба које приликом увоза подлијежу обавезном инспекцијском прегледу од стране републичких инспектора, одвија се без потешкоћа и дужих чекања, што је данас утврдио и вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске, Драгутин Шкребић обиласком инспектора на новом царинском терминалу Градишка, који је један од најоптерећенијих.

Инспекторат Републике Српске је од прошле седмице успоставио 24-часовно радно вријеме инспектора на граничним прелазима и царинским испоставама на територији Републике Српске, Градишка, Шамац, Рача и Клобук, који су одређене за превоз робе у друмском саобраћају, односно увоз пошиљки у Босну и Херцеговину.

Циљ овакве организације рада је омогућити увозницима да у било којем тренутку доласка на гранични прелаз или царинску испоставу могу завршити обавезе које се односе на преглед роба које подлијежу контроли приликом увоза, и у што краћем року наставити вожњу ка крајњем одредишту.

За потребе надзора у спољнотрговинском промету ангажоване су фитосанитарна, здравствена, тржишна и инспекција за храну. Имајући у виду напоре које институције улажу у циљу сузбијања ширења болести изазване корона вирусом, од великог значаја је и обезбјеђивање несметаног протока роба, али и контрола квалитета и безбједности роба које се увозе у Републику Српску и прометују на домаћем тржишту.

У протеклих седам дана инспектори Инспектората Републике Српске прегледали су преко 2.600 пошиљки хране, предмета опште употребе, горива, сјемена, садног материјала и другог пољопривредног репроматеријала на граничним прелазима и царинским испоставама у Републици Српској.

Поред мјера које се предузимају у циљу заштите здравља становништва, једнако је важно проводити и мјере заштите домаћих пољопривредних произвођача у смислу контроле квалитета пољопривредног репроматеријала који се увози у Републику Српску, а који ће користити домаћи произвођачи. У циљу заштите потрошачких права континуирано се врши контрола пошиљки горива, квалитета и безбједности хране, средстава за хигијену и других предмета опште употребе, који се увозе и пласирају на наше тржиште.

Подсјећамо да су републички инспектори у свом пуном капацитету ангажовани за потребе провођења цјелодневног надзора уласка путника из иностранства на граничним прелазима у Републици Српској. Путници су приликом уласка у земљу обавезни да се пријаве надлежном инспектору, ради предузимања прописаних мјера у циљу сузбијања ширења болести изазване корона вирусом. Новонастала ситуација захтијева од свих институција да прилагоде свој рад у складу са приоритетима, што је учинио и Инспекторат Републике Српске.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh