РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

09:46 12.04.2016

У 2015. години забрањен увоз за 60 пошиљки хране

Републичка инспекција за храну је у 2015. години приликом увоза прегледала 52.201 пошиљку хране, од којих је узето 4.373 узорка за лабораторијску провјеру здравствене исправности и квалитета. Након извршених анализа за 60 пошиљки је забрањен промет и наложено уништавање или поврат добављачу из разлога микробиолошке и хемијске неисправности, труљења, непотпуног или неадекватног декларисања.

Неправилности су утврђене код пошиљки месних прерађевина због садржаја адитива, кондиторских производа због измјењених органолептичких својстава, алкохолних пића, воћних сокова и освјежавајућих пића због мањег удјела воћа од декларисаног, додатака прехрани, пива, прерађевина од поврћа и друго. Неуредне пошиљке су поријеклом из различитих земаља: Србије, Хрватске, Њемачке, Аустрије, Македоније, Француске, Холандије, Турске и других.

У унутрашњем промету у 2015. години републичка инспекција за храну је извршила 1.131 контролу, од којих је 493 било са неправилностима. Субјектима контроле изречене су 444 управне мјере у циљу отклањања недостатака, док је због почињених прекршаја издато 255 прекршајних налога у вриједности од 363.300 КМ, те поднесено 10 захтјева за покретање прекршајног поступка. У промету је затечено и уништено око 386 килограма хране која је неприкладна за људску употребу. У два случаја у складиштима велепродаје затечено је 16.088 килограма хране истеклога рока трајања или измјењених сензорних својстава, која није била на адекватан начин издвојена и означена од хране која је исправна и која се може ставити у промет. У тим случајевима инспектори су забрањивали промет хране и налагали њено уништавање.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh