РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:10 25.05.2020

Тржишна инспекција у редовним контролама изрекла казне у износу од 10.000 КМ

Укидањем ванредног стања, као и провођења мјере двадесетчетворочасовног инспекцијског надзора путника на граничним прелазима, Инспекторат Републике Српске проводи потребне организацијске мјере ради што бржег враћања редовним радним активностима.

С тим у вези, републичка тржишна инспекција је још од 11. маја организовала свој рад на начин да је у оквиру редовних инспекцијских контрола као додатне провјере увела и контролу Уредби којима су регулисане марже за одређене групе производа, као и контролу придржавања заштитних мјера коришћења и обезбјеђивања личне заштитне опреме, поштивања физичке дистанце и провођења мјера дезинфекције.

У протеклих 15 дана републичка тржишна инспекција извршила је 183 контроле гдје у области формирања цијена и поштивања прописаних мјера у циљу сузбијања ширења болести изазване вирусом корона, нису утврђене неправилности.

У 13 случајева утврђени су пропусти који су се односили на вођење прописаних евиденција и пословних књига, издавање рачуна, посједовање упутстава за употребу за техничке производе, истицање цијена на видно мјесто и друго. Због утврђених неправилности субјектима су изречене казне у вриједности од 10.000 КМ.

Тржишна инспекција Републике Српске ће у наредним данима организовати рад у пуном капацитету, у циљу заштите економских интереса и права потрошача.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh