РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:15 03.04.2014

Тржишна инспекција за три мјесеца извршила 1.468 контрола

Републичка тржишна инспекција је за три мјесеца ове године извршила 1.468 контрола, од чега је 353 или 24 % било са неправилностима. Субјектима контроле изречене су 173 управне мјере, а због почињених прекршаја издата су 252 прекршајна налога у вриједности од 172.160 КМ.

Инспекција свакодневно контролише да ли се субјекти придржавају одредаба прописа, као што су: издавање рачуна, истицање продајних цијена, декларисање производа и друго. У овим контролама инспектори дјелују превентивно и предузимају мјере у циљу отклањања недостатака, те на тај начин спрјечавају да дође до повреде права потрошача.

У посматраном периоду издавање рачуна контролисано је 1.184 пута и у 141 случају (12%) констатовано је да пословни субјекти нису испоштовали ову законску одредбу. Најчешће је ријеч о објектима који се баве прометом прехрамбене и непрехрамбене робе, те објектима који обављају дјелатност пружања услуга исхране и пића.

Извршено је 1.198 контрола цијена и у 117 случајева утврђене су неправилности, које су се у 84 % случајева односиле на истицање цијена, на начин да исте нису биле видно истакнуте и доступне потрошачима. У 5 % контрола утврђено је да цијене нису биле формиране на прописани начин, док је у 12 % контрола утврђено да се трговци приликом продаје нису придржавали формираних и истакнутих цијена. У свим случајевима инспектори су налагали отклањање неправилности.

У 936 извршених контрола декларација, у свега три случаја утврђено је да њихов садржај није био у складу са законом, те је због непотпуних декларација привремено ван промета, до отклањања недостатака, стављена роба (разна конфекција, техничка роба, намјештај) у вриједности од 39.850 КМ.

По конкретним рекламацијама потрошача извршено је 15 контрола, од чега је у седам случајева примједба потрошача уважена и ријешена у току саме контроле. У три контроле инспектори су издали два рјешења о отклањању неправилности и новчано казнили субјекте, док је у пет контрола утврђено да рекламација потрошача није била оправдана.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh