РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

09:15 15.03.2023

Свјетски дан заштите потрошача

Уважавајући чињеницу да су потрошачи највећа економска групација на коју утиче понашање привредних субјеката, односно њихово поштивање закона, Инспекторат Републике Српске свакодневним радом, како превентивним тако и корективним, предузима активности на унапређењу поштивања права потрошача у Републици Српској.

Поводом 15. марта, Свјетског дана заштите потрошача, желимо истаћи да је овај дан само подсјетнику на чињеницу да инспекцијски органи у сарадњи са ресорним министарствима и удружењима за заштиту права потрошача, током цијеле године предано раде на спровођењу закона, али и освјешћивању самих потрошача о њиховим правима.

Мисија Инспектората је да својим радом створи позитивну атмосферу за оснаживање потрошача и потрошачке културе. Чињеница да се сви грађани Републике Српске у свакодневном животу у различитим областима налазе у улози потрошача, приликом куповине намирница, коришћења услуга превоза, здравствених услуга и слично, показује колико је заштита потрошачких права широка и комплексна област.

Иако су у протеклим годинама направљени значајни помаци по питању информисаности самих потрошача о њиховим правима, као и свијести привредних субјеката о обавезама према потрошачима, и даље ћемо континуирано радити на едукацији и заштити потрошачких права.

Инспекторат Републике Српске позива грађане да се обрате институцији у сваком случају када сматрају да су им права на било који начин ускраћена. Грађани могу и требају да заједно са контролним органима дјелују на тржишту и да укажу привредним субјектима на пропусте у раду.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh