РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:17 16.10.2014

Свјетски дан хране

Поводом 16. октобра, Свјетског дана хране, инспекција за храну Републике Српске подсјећа потрошаче на нека од основних правила за безбједну храну, као што су: храну темељно термички обрадити, темељито подгријавати кувану храну, спријечити контакт сирове и термички обрађене хране, често прање руку, чистоћа кухињског прибора, користити хигијенски исправну воду, у периоду са високим температурама храна се мора чувати на ниским температурама у тзв. хладном ланцу, и слично.

Инспектори контролу производње и промета хране врше свакодневно, како приликом увоза, тако и у унутрашњем промету.

Контролишу се хигијенски услови објекта и околине у којима се врши производња и промет хране, опреме и уређаја, начин чувања хране у односу на декларисане услове, хигијенски поступци запослених, докази о здравственом стању и додатној едукацији лица која раде са храном, декларације и сензорна својства хране, испитивање хране путем овлашћених лабораторија и друго.

Утврђивање здравствено неисправне хране је много рјеђе од утврђивања разних неправилности које за посљедицу могу имати неисправну храну, као што су недовољна хигијена просторија и опреме, неадекватно складиштење и чување хране, нередовно лабораторијско испитивање, необављање санитарних прегледа особља и слично. У свим случајевима гдје се утврде неправилности, инспектори налажу предузимање неопходних мјера и радњи како би се исте отклониле.

Приликом куповине грађани треба да обрате пажњу на изглед, боју, мирис, конзистенцију и друга сензорна својства хране. У случају да примјете да је храна неисправна или да се не чува на адекватан начин, случај требају пријавити инспекцији. Веома је важно да купац увијек захтијева рачун за купљену робу или извршену услугу јер је он елементарни услов за заштиту права потрошача. Едукован потрошач је најбоље заштићен потрошач.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh