РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

16:18 07.02.2014

Спријечен промет 33 пошиљке предмета опште употребе

Републичка здравствена инспекција је у 2013. години у спољнотрговинском надзору, приликом увоза, извршила преглед 16.266 пошиљки предмета опште употребе и хемикалија и биоцида. За лабораторијску провјеру безбједности за људску употребу узета су 902 узорка предмета опште употребе, што је 5,7 % од увезених пошиљки.

Органолептичким прегледом пошиљки и на основу резултата лабораторијских анализа у 37 случајева утврђене су неправилности, те је за 33 пошиљке забрањен промет, а за четири пошиљке је дозвољено стављене у промет након додатног декларисања.

Највећи број неисправних пошиљки, укупно 27, односило се на материјале који долазе у контакт са храном, разне врсте посуђа, гдје је забрањен промет 30.303 комада и 35.000 килограма ових производа. Забрањен је промет и седам пошиљки играчака у количини од 3.386 комада и три пошиљке средстава за његу лица и тијела и чишћења у домаћинству у количини од 778 комада.

Најчешћи разлози неисправности материјала који долазе у контакт са храном су миграција токсичних метала и визуелне промјене након потапања у тестни раствор, код дјечјих играчака оштри рубови који могу изазвати повреде, а код средстава за његу лица и тијела микробиолошка контаминација.

Највећи број неисправних пошиљки предмета опште употребе, укупно 27 или 73%, поријеклом је из Кине, а када су у питању дјечје играчке, све неисправне пошиљке су поријеклом из те земље.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh