РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

08:55 14.09.2020

Школе проводе све прописане мјере превенције и заштите од вируса корона

Републички здравствени и просвјетни инспектори, као и инспектори у јединицама локалне самоуправе, су у циљу заштите здравља дјеце, у временском периоду од 24.08. до 10.09.2020. године, а поводом почетка нове школске године, извршили 570 инспекцијских контрола провођења ванредних мјера за спрјечавање и сузбијање заразног обољења изазваним вирусом корона - ЦОВИД 19 у школама на територији Републике Српске.

Према ријечима в.д. главног републичког здравственог инспектора, Милице Матијевић, на основу обављених инспекцијских прегледа утврђено је да су васпитно-образовне установе предузеле све потребне радње и примијенили мјере прописане препорукама и упутствима ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске, а које су у вези са организацијом наставе и боравком дјеце у предшколским установама. Код мањег броја школа, током контрола обављених прије почетка нове школске године, утврђено је да препоручене мјере нису примијењене у цјелости, то су исти од стране инспектора били упозорени на обавезе и са почетком школске године обезбијеђени су сви прописани услови.

Инспектори су на терену, између осталог, контролисали да ли су у образовно васпитним установама обезбијеђени течни сапун за прање руку, дезинфицијенс за руке на бази алкохола или другог одговарајућег средства, план са јасно дефинисаним протоком информација, односно тзв. ходограм, плакати који ће радницима и дјеци пружити информације о вирусу и начину његовог ширења, значају придржавања мјера, као и начину правилног прања и дезинфекције руку, правилног ношења заштитне маске, посебна просторија у коју се издваја и борави дијете са симптомима до доласка родитеља/старатеља, начин организације наставе у одјељењима и боравка у собама, држање прописане физичке дистанце, ношење личне заштитне опреме.

Овим путем апелујемо на родитеље/старатеље ученика и дјеце предшколског узраста да ставе акценат на превентивне мјере у кући, да дјецу континуирано подстичу на одржавање хигијене и правилно понашање у контексту спречавања појаве инфекције, те да дјецу која имају симптоме заразних болести или код којих постоји сумња или потврђена ЦОВИД-19 инфекција, као и оне који су били у контакту са особама са сумњом или потврђеном инфекцијом узрокованом вирусом САРС-ЦоВ-2, не доводе у школу, односно вртић.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh