РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:22 13.02.2017

Санирано жариште птичијег грипа на подручју Града Приједор и утврђен план мјера за спречавање ширења болести

Након што је анализама потврђено присуство високо патогене инфлуенце птица код домаћих орнаменталних кока које се држе као украсна перад у једном домаћинству на подручју Града Приједор, надлежне службе Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Инспектората Републике Српске, Ветеринарског института Републике Српске Др Васо Бутозан, институција града Приједора и инспекцијских органа, правовремено су дјеловале на терену и предузеле све неопходне мјере на спречавању ширења ове болести.

Формиран је епидемиолошки тим који је провео процедуре нешкодљивог уништавања заражених животиња, те су предузете и друге превентивне мјере чије поштивање је обавезно како би се сузбило евентуално даље ширење вируса.

На лицу мјеста збринуто је 148 лешева угинуле и еутаназиране перади, који су прописно упаковани у непропусне намјенске вреће и превезени на градску депонију, гдје је извршено закопавање и завршна дезинфекција под надзором ветеринарског инспектора. Сви објекти и предмети који су били у непосредном контакту са обољелим животињама, стајњак и околно земљиште су након уклањања животиња дезинфиковани и натопљени са одобреним средствима за дезинфекцију, чиме је у потпуности извршена санација жаришта болести.

По успостављања сумње на птичији грип одмах су предузете оперативне мјере у циљу што брже и ефикасније дијагностике болести, сузбијања и спречавања ширења на друге пријемчиве животиње. Дефинисано је заражено подручје у кругу од три километра и угрожено подручје у кругу од 10 километара која су под посебним надзором, забрањен је приступ неовлаштеним лицима, забрањено је кретање и држање перади на отвореном. Формиран је Центра за сузбијање птичијег грипа за подручје града Приједора и утврђен план мјера заштите којим су дефинисани задаци свих надлежних субјеката у заштити од птичијег грипа на овом подручју.

Од кључног значаја је да се грађани, односно власници животиња понашају у складу са предузетим мјерама. Уколико уоче било какве промјене на животињама, без одлагања требају обавијесте ветеринара и ветеринарску службу, који су обавезни благовремено доставити информацију надлежним инспекцијским органима, како би се предузеле превентивне активности у циљу раног откривања и сузбијања болести у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh