РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

18:52 16.02.2015

Са тржишта повучен додатак прехрани

Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине као контактна тачке за БиХ у ЕУ РАСФФ систему брзог обавјештавања о здравствено неисправној храни и храни за животиње, обавијестила је републичку инспекцију за храну да се са тржишта Европске уније повлаче сви лотови производа „Трибустерон 90" пољског произвођача Олимп Лабораторијес сп. зоо.

Ријеч је о производу који се користи као додатак прехрани, код којег је утврђено да представља ризик по људско здравље због садржаја недозвољене супстанце тетрахидроканабиола (ТХЦ) у количини од 4,97 мг/кг и као такав није у складу са Законом о храни.

Дистрибуција у Хрватску, Босну и Херцеговину и Црну Гору извршена је преко добављача из Словеније. Трагом сљедивости републичка инспекција за храну је одмах по добијању информације извршила ванредну инспекцијску контролу код овлаштеног увозника за Босну и Херцеговину са сједиштем у Бањалуци, гдје је утврђено да је увозник спорни производ увезао за властиту продају и није вршио дистрибуцију другим продајним објектима.

Увидом у пословне књиге констатовано је да је увезено пет амбалажних јединица спорног производа, од чега је увозник након достављеног обавјештења о повлачењу од добављача, самостално ставио ван промета четири амбалажне јединице. Једно паковање производа је прије објављивања информације путем РАСФФ-а продато у малопродаји физичком лицу, те нисмо у могућности контактирати купца, због чега апелујемо на предметно лице да изврши поврат производа продавцу.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh