РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:02 21.12.2018

Републичка саобраћајна инспекција контролисала безбједност жичара на Козари

Са почетком зимске туристичке сезоне, а у оквиру превентивног надзора жичара за превоз лица, републичка саобраћајна инспекција је након контроле у Олимпијском центру "ЈАХОРИНА", у току протекле седмице извршила и контролу ски лифтова на Козари, "Мраковица 1" и "Бејби" ски лифта, који су у употреби.

Циљ контроле је провјера испуњености услова за безбједан рад жичара и безбједност лица која користе исте. Између осталог, провјерава се да ли је од стране овлаштене институције извршен годишњи технички преглед жичаре, који представља најважнији сегмент безбједности. Контрола обухвата и преглед техничке документације, оспособљавање радника који учествују у раду жичара, као и знаковну сигнализацији на и око жичара.

Контролама је утврђено да жичаре на домаћим скијалиштима испуњавају стандарде прописане законом, за њихово одржавање задужен је обучени кадар, и редовно се предузимају све потребне превентивне мјере како би се осигурао висок ниво безбједности на скијалиштима.

Доношењем Закона о жичарама за превоз лица из 2013. године, надлежна инспекција је превентивним дјеловањем успоставила тренд уредног и безбједног транспорта на скијалиштима Републике Српске, гдје до сада нису евидентирани инциденти.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.

Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh