РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:51 24.07.2020

Привредни субјекти показали одговорност у провођењу мјера

У протеклом периоду инспекцијски органи интензивирали су контроле спровођења превентивних мјера заштите код привредних субјеката у циљу спрјечавања ширења вируса корона у заједници и радној средини.

Ангажовани су сви расположиви капацитете, како на републичком, тако и на нивоу јединица локалне самоуправе. Акценат је усмјерен на мјере дезинфекције, обезбјеђивање и коришћење личне заштитне опреме, придржавање физичке дистанце и забрану окупљања у већим групама.

У протеклих мјесец дана извршено је 6.808 инспекцијских контрола, од чега су у тренутку доласка инспектора у 112 случајева субјекти затечени у прекршају, због чега су и санкционисани казнама у износу од 68.300 КМ.

Највећи број инспекцијских контрола извршен је у угоститељским објектима, управо због велике фреквенције грађана на дневном нивоу. Свјесни смо да је угоститељима у економском смислу јако тешко пословати у овом тренутку и циљ инспекције није кажњавање, али морамо имати на уму да неповољна епидемиолошка ситуација захтијева од свих да се досљедно придржавају прописаних мјера. Неприхватљиво је да појединци који нису озбиљно схватили тренутну епидемиолошку ситуацију, својим неодговорним понашањем угрожавају здравље становништва.

Упоређујући број извршених инспекцијских контрола и број контрола са утврђеним неправилностима, те боравећи са инспекторима на терену током појачаних контрола у дане викенда, можемо констатовати да су привредни субјекти показали одговорност и да настоје да се придржавају свих прописаних мјера.

Још једном позивамо привредне субјекте да свој рад прилагоде тренутној епидемиолошкој ситуацији и да превенцију ставе на прво мјесто. Такође, желимо апеловати и на грађане да се придржавају превентивних мјера и да на свом примјеру покажу одговорност у понашању.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh