РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:37 29.05.2014

Обавјештење привредним субјектима

Републичка управа за инспекцијске послове и инспекције јединица локалне самоуправе запримили су већи број позива и захтјева привредних субјеката који траже присуство инспекцијских органа у пословним објектима погођеним поплавама, а како би се утврдила висина настале штете која се прије свега односи на робе, али и на средства, уређаје, опрему, пословне просторије и пословну документацију.

Овим путем обавјештавамо привредне субјекте да законом или другим прописом није предвиђена обавеза поступања инспекцијских органа у погледу утврђивања мањка насталог као посљедица елементарне непогоде.

Законом о рачуноводству и ревизији, Законом о порезу на додатну вриједност, Правилником о примјени Закона о порезу на додату вриједност и Правилником о начину и роковима вршења пописа и усклађивања књиговодственог са стварним стањем имовине и обавеза, прописане су процедуре утврђивања и евидентирања мањка и третмана мањка у пореском смислу.

Све надлежне инспекције Инспектората Републике Српске и инспекције у јединицама локалне самоуправе, свако у оквиру своје надлежности, ће у наредном периоду посебну пажњу у контролама обратити на робу која се налази у промету како не би долазило до различитих злоупотреба због ситуације изазване ванредним догађајем.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh