РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

16:10 27.05.2014

Нема повећања цијена

Републичка тржишна инспекција је од 19. маја, када је Влада Републике Српске донијела Одлуку о прописивању мјера непосредне контроле цијена, извршила 125 инспекцијских контрола. Приоритет у контролама били су објекти у којима се врши промет прехрамбене и непрехрамбене робе, са акцентом на цијене за артикле који су под посебним режимом продаје.

Инспектори су контролисали формирање, истицање и придржавање истакнутих цијена приликом продаје и на терену нису утврђене веће неправилности.

У 12 случајева утврђено је да су цијене формиране путем калкулације цијена, али да нису биле видно истакнуте и лако доступне потрошачима. У једном случају утврђено је да цијена флаширане воде није била формирана путем калкулације цијена и као таква није евидентирана у трговачку књигу на мало. По том основу инспекција је одузела 98 комада Воде Роса 0,75л и 73 комада Вода Роса 0,5л укупне вриједности од око 150 КМ и изрекла новчану казну у износу од 799 КМ.

Остале утврђене неправилности односиле су се на неиздавање рачуна, вођење пословних књига и евиденција, те верификацију мјерила.

У циљу отклањања неправилности инспектори су трговцима издали 10 рјешења о отклањању неправилности. У једном случају одузето је 268 пари обуће у вриједности од 7.745 КМ због не посједовања потребне документације и доказа о поријеклу, а изречене су и три мјере забране употребе мјерила којима је истекао рок за баждарење. Због почињених прекршаја издато је 26 прекршајних налога у вриједности од 11.020 КМ.

Напомињемо да истовремено по овом основу надзор на терену врши и тржишна инспекција на локланом нивоу.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh