РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:01 27.11.2023

Након извршених анализа повлачи се "Prime Hydration"

Имајући у виду појачано интересовање јавности у вези са прометом безалкохолног пића "Prime" на тржишту Републике Српске, републичка инспекција за храну је упутила пет узорака производа "Prime Hydration" на лабораторијску анализу и оцјену здравствене исправности и усклађености декларације са важећим прописима.

Резултатима лабораторијских анализа утврђено је да декларација производа која је обиљежена на једном од језика у службеној употреби у Републици Српској, није усклађена са важећом законском регулативом и са оригиналном декларацијом, односно на истој нису наведени сви потребни подаци.

Такође, утврђено је да производ „Prime Hydration“ који се по свом саставу сврстава у храну обогаћену нутријентима, није уписан у Регистар хране обогаћене нутријентима, који води Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, а што је законска обавеза.

Храна обогаћена нутријентима је храна којој се додају витамини, минерали и одређене друге материје с одређеним хранљивим или физиолошким ефектом која није витамин или минерал. Сваки субјекат у пословању храном прије стављања на тржиште Републике Српске хране за посебне прехрамбене потребе, додатака исхрани и хране обогаћене нутријентима дужан је да поднесе Министарству захтјев за упис хране за посебне прехрамбене потребе, додатка исхрани и хране обогаћене нутријентима у Регистар хране за посебне прехрамбене потребе, Регистар додатака исхрани и Регистар хране обогаћене нутријентима.

Обзиром на наведено, инспекција за храну проводи мјеру повлачења производа са тржишта, а у складу са одредбама Закона о храни којим је прописано да је забрањено стављати у промет храну обогаћену нутријентима која није уписана у одговарајући регистар. Овим путем позивамо трговце уколико до сада нису информисани о повлачењу производа, да не чекају долазак инспектора, већ да самостално уклоне производ из промета.

У дијелу оцјене здравствене исправности, анализом је утврђено да су вриједности испитиваних параметара у границама референтних вриједности дефинисаних важећим правилнцима.

Подсјећамо да је контролама у продајним објектима и приликом увоза утврђено да се на тржишту Републике Српске не налази производ "Prime Energy" који је претходно забрањен у Словенији и Хрватској, а код којег је утврђено да у себи садржи "L-teanin" чије присуство није допуштено у безалкохолним пићима.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh