РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:43 20.10.2020

Надлежни апелују на грађање због погоршане епидемиолошке ситуације

Републички инспектори, као и инспектори јединица локалне самоуправе у протеклом периоду вршили су појачан инспекцијски надзор привредних субјеката, са циљем провођења мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама, истакла је данас на конференција за новинаре Милица Матијевић, вршилац дужности главног републичког здравственог инспектора.

Говорећи о резултатима активности реализованих у протеклом периоду, истакла је да је извршено преко 17.000 контрола када је ријеч о придржавању препоручених мјера, од чега је 275 било са неправилностима, које су санкционисане у складу са законом. Контролисани су угоститељски објекте, јавни превоз, васпитно-образовне установе и привредни субјекти који запошљавају више десетина радника.

Она је додала да су због неспровођења заштитних мјера, током протеклог викенда, мјере забране рада на период од седам дана изречене за 11 угоститељских објеката у Републици Српској.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске, Бранислав Зељковић нагласио је да је и даље погоршана епидемиолошка ситуација због вируса корона и да су капацитети здравствених установа смањени. Упозорио да се очекује повећање броја пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом. Он је навео да је Институт добио задатак да припреми сет мјера, те поновио да локалне заједнице могу да донесу рестриктивније мјере у односу на републички ниво.

Учесници конференције за новинаре још једном су апеловали на грађане да се придржавају превентивних мјера, које су најбоље оружје у борби против вируса.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh