РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

08:02 24.03.2020

Контрола увозних пошиљки протиче без потешкоћа

Инспекторат Републике Српске је због актуелне ситуације и увођења надзора путника који улазе у Босну и Херцегеовину на граничним прелазима у Републици Српској, предузео све потребне мјере како би се контрола увоза роба одвијала несметано и независно од контроле путника.

Поводом информација које су се појавиле у медијима да инспектори који врше преглед роба у спољнотрговинском промету раде само до 16.00 часова, те да након истека радног времена инспектора, није могуће прикупити сву потребну документацију за пошиљку, желимо информисати јавност да је радно вријеме републичких инспектора на царинским испоставама, усклађено са радним временом царинских органа. Овај принцип рада је успостављен од дана оснивања Инспектората Републике Српске.

Републички тржишни, фитосанитарни, здравствени и инспектори за храну су у протеклих седам дана у спољнотрговинском промету прегледали 1.978 пошљки различитих роба које подлијежу обавезном прегледу приликом увоза. Без обзира на додатне обавезе које су дате овом органу за извршавање, преглед роба у спољнотрговинском промету из дијела надлежности овог органа, није доведен у питање.

Напротив, у току викенда због повећаног доласка камиона на граничним прелазима Градишка и Шамац, царински органи су наставили рад до 20 часова, што су учинили и службеници Инспектората Републике Српске, а све како би се робни промет одвијао што је брже могуће с обзиром на тренутне околности.

Инспекторат Републике Српске је спреман да обезбиједи капацитете и за потребе продуженог рада, уколико то буде усаглашено од стране свих надлежних органа који учествују у поступку прегледа и царињења роба приликом увоза.

Важно је нагласити да пошиљке роба намијењене извозу из Босне и Херцеговине не подлијежу прегледу здравствено-санитарне инспекције, те да разлог отежаног транспорта извозних пошиљки на граничном прелазу Градишка није начин рада Инспектората Републике Српске, већ захтјев Републике Хрватске да се камиони крећу у колони, под полицијском пратњом и унапријед утврђеним рутама.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh