РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:16 18.05.2020

Контрола провођења превентивних мјера у вртићима у циљу спречавања ширења COVID-19

Републичка просвјетна инспекције вршила је током протекле седмице појачане контроле у вртићима, у циљу провјере придржавања Упутства Института за јавно здравство Републике Српске, а којим су дефинисане превентивне мјере које је потребно провести у установама за предшколско васпитање и образовање у циљу спречавања ширења болести изазване вирусом корона.

Извршене су 72 контроле предшколских установа на територији Републике Српске, од чега њих 24 у тренутку доласка инспектора још увијек нису почеле са радом. Увидом на лицу мјеста инспекторима су предочени докази о обезбјеђивању потребних мјера. У установама су обезбијеђена срадства за прање руку дјеце и одржавање хигијене, средства за дезинфекцију простора, васпитачи користе заштитну опрему и средства за дезинфекцију руку, није дозвољен улазак трећим лицима у просторије вртића и друге мјере.

У случају да се код васпитача потврди обољење изазвано вирусом корона, у предшколској установи предузимају се мјере од стране хигијенско-епидемиолошке службе надлежног дома здравља, а у складу са предвиђеним протоколима, који подразумијевају обустављање рада, прикупљање података о контактима лица, тестирање контаката, дезинфекцију објекта и друге мјере.

Имајући у виду да људи могу бити заражени вирусом, а да немају симптоме који би указивали на то, у циљу заштите дјеце као најрањивијих категорија становништва, од кључног значаја је придржавање превентивних мјера од стране васпитача, а посебно ношење заштитне опреме док су на радном мјесту и одржавање хигијене простора.

Инспекција ће и у наредном периоду наставити са контролама вртића, међутим, скрећемо пажњу и родитељима да је једнако важно да се и они придржавају Упутства о мјерама које се проводе у предшколским установама. Родитељи не треба да се окупљају у већем броју на улазу установе и неопходно је да међусобно одржавају препоручену физичку дистанцу, те да користе прописану заштитну опрему. У случају да родитељи имају симптоме заразне болести или постоји сумња на COVID-19 инфекцију, ако су били у контакту са особама са поврђеном COVID-19 или су због путовања у иностранство упућени под здравствени надзор, не смију доводити нити одводити дјецу из установа, нити улазити у вањске и унутарње просторе установе.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh