РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:00 24.03.2014

Контрола промјене намјене пољопривредног земљишта

Републичка пољопривредна инспекција је крајем прошле и почетком ове године извршила контролу свих органа јединица локалне самоуправе надлежних за послове пољопривреде, у којима је контролисано издавање пољопривредних сагласности за промјену намјене пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе. Контролом је обухваћен период од последње четири године, од 1. јануара 2010. године до 31. децембра 2013. године.

Инспектори су контролисали издавање пољопривредних сагласности, обрачун и плаћање накнаде, законито ослобађање од плаћања накнаде и намјенско кориштење средстава накнаде.

У посматраном периоду у девет општина није било издавања пољопривредних сагласности, док су 54 општине/града у последње четири године издале укупно 5.875 пољопривредних сагласности.

Код 39 општина и градова утврђене су неправилности које су се најчешће односиле на ненамјенско трошење средстава накнаде, наплаћених по основу промјене намјене пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе, због чега су инспектори издали 35 рјешења о отклањању неправилности којима су наложили намјенско трошење средстава накнаде.

Према Закону о пољопривредном земљишту средства од наплаћене накнаде могу се користити само за оспособљавање за пољопривредну производњу другог неплодног земљишта или мелиорације пољопривредног земљишта слабијег квалитета, за израду основа заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта, испитивање плодности пољопривредног земљишта код пољопривредних домаћинстава према програму јединице локалне самоуправе, као и за подстицање интегралне и органске производње.

У шест општина/градова, Бијељина, Лопаре, Братунац, Котор Варош, Чајниче и Источни Стари Град, због погрешног обрачунавања износа накнаде или незаконитог ослобађања од плаћања накнаде инспектори су издали прекршајне налоге у вриједности од по 1.000 КМ одговорним лицима у органима јединице локалне самоуправе надлежним за послове пољопривреде.

У посматраном периоду, укупна површина пољопривредног земљишта за коју је издата пољпривредна сагласност за промјену намјене у непољопривредне сврхе износи 11.326.934 м2, од чега је 7.089.370 м2 ослобођена од плаћања накнаде.

Укупно обрачуната и наплаћена накнада износи 6.430.051,08 КМ, која се дијели на начин да 30 % иде у буџет Републике Српске, а 70 % у буџет општине/града, што значи да су јединице локалне самоуправе за четири последње године по овом основу приходовале 4.501.035,75 КМ.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh