РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:12 23.10.2020

Кажњено 10 субјеката, један објекат затворен

Инспекторат Републике Српске у протекла 24 часа извршио је 975 контрола поштовања превентивних мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама. У 11 објеката утврђено је да се исти нису у потпуности придржавали свих прописаних мјера, због чега су изречене казне у износу од 15.000 КМ, а једном угоститељском објекту у Бањалуци изречена је мјера забране рада на седам дана.

За потребе вршења појачаног инспекцијског надзора ангажовани су инспектори свих 13 инспекцијских сектора, а ова организација кадровских капацитета примјењује се од првог дана увођења мјера.

Због погоршања епидемиолошке ситуације у Републици Српској рад инспектора организован је у смјенама, те поред доласка у редовном радном времену, субјекти посјету инспектора могу очекивати и у вечерњим и ноћним сатима, па и након 24 часа. Такође, субјекти могу очекивати и учесталије доласке инспектора на дневном нивоу који ће обилазити пословне објекте, а све у циљу досљедног провођења прописаних мјера и заштите здравља становништва.

Позивамо пословне субјекте да се придржавају превентивних мјера и не излажу ризику од кажњавања, те да имају на уму да један долазак инспектора у току дана не значи да су изузети од поновне посјете у току истог дана.

Циљ инспекције није кажњавање већ обезбјеђивање примјене прописа, а у тренутној ситуацији заштите здравља и живота грађана. Пословни субјекти који поштују мјере и организују свој рад у складу са препорукама Института за јавно здравство Републике Српске не требају да брину због доласка инспектора. Међутим, свако неодговорно понашање и несавјесни појединци који угрожавају здравље грађана биће строго санкционисани.

Имајући у виду повећање броја обољелих, оптерећеност здравствених установа и ударе које је привреда претрпила последњих пола године, све мјере које предузимају надлежне институције проводе се како не би дошло до затварања свих привредних активности . Циљ је заштита људи и економије, редовна исплата плата, пензија, социјалних давања и очување болничких капацитета.

Инспекција и у наредном периоду наставља са појачаним контролама на терену, посебно у угоститељским објектима у вечерњим сатима, средствима јавног превоза, али и другим објектима за које је специфична већа фреквенција грађана.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh