РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:35 07.05.2020

Кажњена још два субјекта због непоштовања обавезе употребе заштитне опреме и других мјера

Инспектори Инспектората Републике Српске извршили су у току јучерашњег дана 177 контрола пословних субјеката у Републици Српској, у дијелу придржавања заштитних мјера коришћења и обезбјеђивања личне заштитне опреме, поштивања физичке дистанце и провођења мјера дезинфекције, а у складу са Уредбом са законском снагом о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести.

У два случаја на подручју Бања Луке констатовано је да пословни субјекти регистровани као предузетници нису обезбиједили све прописане мјере, те су им изречене казне у вриједности од по 1.000 КМ.

У протекла два дана извршено укупно 350 контрола чији предмет је било поштивање наведене Уредбе, од чега је девет било са утврђеним неправилностима, због чега су изречене казне у укупном износу од 15.000 КМ.

Имајући у виду број контролисаних субјеката и број контрола са утврђеним неправилностима, можемо рећи да су привредни субјекти показали задовољавајући степен одговорности и да су у правилу предузели све потребне мјере.

Циљ инспекције није кажњавање, нарочито имајући у виду отежану економску ситуацију у којој су се привредни субјекти нашли због ограничења рада у протеклом периоду, те позивамо још једном све пословне субјекте да се и даље понашају одговорно и придржавају свих препорука.

У складу са поменутом Уредбом правна лица и предузетници у области трговине, угоститељства и пружања других услуга обавезни су спроводити ванредне мјере дезинфекције, обезбјеђивања личне заштитне опреме, обезбјеђивања заштитних мјера физичке дистанце и спречавања окупљања у већим групама, односно предузимати друге венредне мјере чији је циљ спречавање или сузбијање заразних болести.

Институт за јавно здравство Републике Српске припремио је низ Упутстава о мјерама које требају проводити пословни субјекти у различитим дјелатностима како би се спријечило или смањило преношење вируса САРС-ЦоВ-2, а како би се дјелатности и привредни субјекти вратили у функцију и били на услузи грађанима.

Наш заједнички интерес је несметан рад пословних субјеката уз поштивање свих превентивних мјера на сузбијању ширења болести изазване вирусом корона, а у циљу што лакшег превазилажења потешкоћа изазваних пандемијом.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh