РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:12 23.03.2020

Издато 11.847 рјешења о изолацији

Инспектори Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске су у протеклој седмици издали 11.847 рјешења о изолацији лицима која су ушла у Босну и Херцеговину преко граничних прелаза на подручју Републике Српске.

У циљу предузимања мјера на сузбијању ширења корона вируса на подручју Републике Српске и Босне и Херцеговине, републички инспектори проводе двадесетчетворочасовни надзор уласка путника из иностранства на 19 граничних прелаза.

Највећи број путника ушао је преко граничних прелаза Градишка, Брод, Рача, Каракај, Доња Градина, Вардиште, Клобук и Шепак.

Према доступним подацима, од укупног броја контролисаних лица, 4.809 имају пребивалиште или боравиште на подручју Федерације Босне и Херцеговине, те су подаци о истима достављени Федералној управи за инспекцијске послове ради праћења кретања и стања путника.

Такође, 259 лица је са пребивалиштем на подручју Дистрикта Брчко, те су њихови подаци достављени надлежним инспекцијским органима.

Подаци о путницима који имају пребивалиште на подручју Републике Српске, након сортирања достављају се надлежним домовима здравља према мјесту пребивалишта путника, ради предузимања мјера из њихове надлежности.

У протеклим данима појавиле су се информације да се касни са достављањем података, након чега смо контактирали телефонским путевима одређене домове здравља, гдје је утврђено да су домови здравља имали потешкоћа са ажурирањем властитих мејлова.

Инспекторат Републике Српске улаже максималне напоре да се обрада података врши у што краћем року, што је имајући у виду преко 50 домова здравља у Републици Српској изузетно обиман посао. Комплетан административни дио службаника усмјерен је на обраду и сортирање података, управо како би информације благовремено биле достављене за сваки дом здравља појединачно, ради њиховог ефикаснијег рада.

Такође, у циљу предузимања мјера за несемтан проток роба и људи извршена је и провјера времена потребног инспектору за преглед једног лица и издавање рјешења о изолацији на граничном прелазу. Утврђено је да надлежни инспектор у просјеку у року од два до три минута, завршава обраду података и издавање рјешења за једног путника.

Овај орган предузима бројне организационе и логистичке мјере како би се процедуре контроле убрзале и смањило чекање на граничним прелазима у дијелу послова овог органа. Напомињемо, да су лица која улазе у Босну и Херцеговину обавезна да прођу и контролу граничних и царинских службеника.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh