РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:06 10.04.2014

Из промета се повлачи „штрудла са смоквама“

Републичка инспекција за храну је 09.априла 2014. године од Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине запримила допис са информацијама достављеним од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, у вези са повлачењем производа „штрудла са смоквама" произвођача „Житопрерада ДМ" из Новог Бечеја због сумње да садржи недозвољен ниво охратоксина А.

Предметна информација садржи податке о испорукама спорног производа које су дистрибуиране у Босну и Херцеговину, а за чију производњу су кориштене исте сировине као и за производ за који се сумња да садржи недозвољен ниво охратоксина А. Све испоруке за Босну и Херцеговину вршене су преко увозника „Лукас ТП Накић" из Широког Бријега, који је од стране произвођача обавијештен о повлачењу производа.

У контакту са увозником инспекција је обавијештена да ће се на основу достављених података о пошиљкама испорученим у Босну и Херцеговину, трагом сљедивости у дистрибутивном ланцу извршити повлачење свих наведених пошиљки у што краћем року.

Инспектори за храну на основу достављених података врше контроле у малопродаји и уколико у промету затекну спорне серије наложиће њихово повлачење и поврат увознику.

Такође, инспекторима на граници који врше контролу приликом увоза, наложено је да без обзира на произвођача и земљу поријекла, све пошиљке овог производа обавезно узоркују на присуство охратоксина А. У протекла два дана преко граничних прелаза на којима надзор врши инспекција Републике Српске увезене су двије пошиљке кондиторских производа и у оба случаја узети су узорци за анализу.

Иначе, за прва три мјесеца ове године приликом увоза инспектори су узели 91 узорак кондиторских производа за лабораторијску провјеру задравствене исправности и у том смислу није било неисправних узорака. У шест случајева утврђено је да декларација производа није била усклађена са нашим прописима гдје је наложено отклањање недостатака. У 2013. години приликом увоза узето је преко 300 узорака кондиторских производа за лабораторијску провјеру здравствене исправности.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh