РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:30 30.12.2020

Инспектори и послодавци заједно против корупције

Вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске, Милован Крчо и директор Уније удружења послодаваца Републике Српске, Саша Аћић представили су данас брошуру о правима и обавезама привредних друштава и инспектора током инспекцијског надзора, а која је израђена у оквиру пројекта Смањење коруптивних ризика у раду инспекцијских служби у Републици Српској.

"Кључни интерес Уније удружења послодаваца је да смањимо коруптивне ризике инспекцијских служби, а такво дјеловање за посљедицу треба имати смањење неформалне економије у Српској", рекао је Аћић.

Он је рекао да Унија жели да сви послодавци у Српској имају једнаке услове пословања, те их позвао да ускладе своје пословање са прописима Републике Српске и БиХ и да Инспекторату Републике Српске пријаве сва негативна понашања током инспекцијске контроле, али и у другим ситуацијама.

Вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске Милован Крчо рекао је да ће Инспекторат подржати овај пројекат Уније удружења послодаваца, додајући да циљ Инспектората није кажњавање, већ учествовање у стварању пословног амбијента у којем привреда и привредници имају могућност да својим радом доприносе развоју Српске.

"Да би се то омогућило морамо направити пословни амбијент да сузбијемо нелојалну конкуренцију, незаконит рад и све оно што би у било ком погледу ограничавало нашу привреду", нагласио је Крчо.

Он каже да се не може само разговарати о обавезама привредника, већ да и инспектори, као службена лица, осим својих права морају имати и обавезе којих ће се придржавати у раду, међу којима су објективност и професионалност.

Брошура садржи преглед основних информација, права и обавеза, како субјеката надзора, тако и инспектора, те поступака током инспекцијског надзора. Овом публикацијом обрађени су следећи институти:

- права и дужности инспектора и субјекта надзора у току инспекцијског прегледа, поступак инспекцијског надзора

- правна средства,

- одложно дејство жалбе,

- принудно извршење рјешења,

- узимање узорака за лабораторијску анализу,

- обиљежавање забрана у поступку инспекцијског надзора,

- поступање са робом одузетом у поступку инспекцијског надзора,

- прекршајни поступак

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh