РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:09 20.03.2020

Инспекција изриче казне због повећања цијена

Ступањем на снагу Уребе Владе Републике Српске о враћању цијена на претходни ниво, републичка тржишна инспекција врши појачане контроле трговачких центара, апотека и других продајних објеката. Од 33 завршене контроле, у једном случају изречена је казна од 10.000 КМ за правно лице и 5.000 КМ за одговорно лице, због кршења Уребе.

Контролом цијена основних животних намирница и производа чије цијене су дефинисане Уредбом, констатовано је да трговац није кориговао цијену за седам артикала.

Такође, контроле на терену врше и тржишни инспектори јединица локалне самоуправе, чиме је број извршених контрола значајно већи, те позивамо трговце да се придржавају Уредбе и не излажу ризику од кажњавања.

Послије састанка који је одржан у Министарству трговине и туризма Републике Српске са представницима већих трговачких ланаца, а којем су присуствовали и представници Инспектората Републике Српске, велики тржни центри су у правилу одмах приступили корекцији цијена.

Тржишна инспекција Републике Српске је ангажована у пуном капацитету и наставиће са контролама како несавјесни појединци не би злоупотребљавали ванредну ситуацију.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh