РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:04 27.04.2020

Инспекција ће и даље вршити контролу свих лица на граничним прелазима

Инспектори Републике Српске су у оквиру двадесетчетворочасовног инспекцијског надзора путника на 19 граничних прелаза на подручју Републике Српске, од 16. марта до 26. априла издали укупно 50.400 рјешења о упућивању лица у изолацију, карантин и под здравствени надзор, саопштио је данас на конференцији за новинаре, вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске, Драгутин Шкребић.

Овим рјешењима обухваћени су путници који су држављани Босне и Херцеговине, возачи у међународном транспорту роба, као и страни држављани, а од чега је 17.098 лица са пребивалиштем на територији Федерације Босне и Херцеговине, те 955 лице са пребивалиштем на подручју Брчко Дистрикта, а који су у Босну и Херцеговину ушли преко граничних прелаза на територији Републике Српске.

Коментаришући изјаве федералних институција у којима се наводи да је комуникација са Инспекторатом Републике Српске посљедњих дана била јако слаба, Шкребић је истакао да се подаци Федералној управи за инспекцијске послове достављају на дневном нивоу, те је нејасно на основу чега се тврди да је комуникација јако слаба. Нагласио је да је Инспекторат Републике Српске за гранични прелаз Градишка у одређеним тренуцима када је прелазио велики број путника, податке достављао федералним инспекторима и по неколико пута у току дана, како би они успјели завршити све своје процедуре, с обзиром да у ФБиХ рјешење о карантину доноси министар, а не инспектор што за њих додатно отежава рад. У прилог овим тврдњама, директор Шкребић презентовао је податке за последљих седам дана када су Федералној управи за инспекцијске послове достављени подаци о:

  • 276 лица из ФБиХ којима је издато рјешење о карантину у понедељак
  • 326 лица из ФБиХ којима је издато рјешење о карантину у уторак
  • 406 лица из ФБиХ којима је издато рјешење о карантину у сриједу
  • 456 лица из ФБиХ којима је издато рјешење о карантину у четвртак
  • 528 лица из ФБиХ којима је издато рјешење о карантину у петак
  • 346 лица из ФБиХ којима је издато рјешење о карантину у суботу

Други важан сегмент рада Инспектората Републике Српске усмјерен је на несметано одвијање робног промета приликом увоза. Инспекторат Републике Српске је успоставио двадесетчетворочасовно радно вријеме инспектора на граничним прелазима и царинским испоставама на територији Републике Српске који су одређене за превоз робе у друмском саобраћају, односно увоз пошиљки у Босну и Херцеговину, а које подлијежу обавезној инспекцијској контроли приликом увоза. Циљ овакве организације рада је омогућити увозницима да у било којем тренутку доласка на гранични прелаз или царинску испоставу могу завршити обавезе које се односе на преглед роба које подлијежу контроли приликом увоза, и у што краћем року наставити вожњу ка крајњем одредишту. Републички инспектори су од 16. марата у спољнотрговинском промету прегледали 14.900 пошљки различитих роба које подлијежу обавезном прегледу приликом увоза.

У протеклих 40 дана тржишна инспекција је активно вршила надзор у циљу заштите економских интереса грађана и сузбијања нереалног утврђивања цијена и евентуалног непоштеног понашања појединих трговаца. Поступајући по уредбама којима је регулисано формирање цијена и износи марже, републички инспектори су извршили 373 контроле и изрекли казне за 10 субјеката у износу од 108.000 КМ. Такође, због других неправилности као што је неиздавање рачуна или неистицање цијена изречене су казне од 11.800 КМ.

Говорећи о мјерама које предузимају инспектори на терену, Шкребић је истакао да у Сектору здравствене инспекције има свега 17 инспектора, због чега су овлаштени и ангажовани сви републички инспектори из свих инспекцијских сектора (пољопривредни, шумарски, ветеринарски, водни, саобраћајни, технички, инспектори рада и други), који од првог дана без прекида врше надзор на границама. Он је нагласио да је Инспекторат упркос бројним потешкоћама и непознаницама које су се јављале у различитим сегментима, успио захваљујући преданом ангажману запослених да одговори свим задацима које је задао Републички штаб за ванредне ситуације, те да су безусловну подршку дали и инспектори јединица локалне самоуправе, који су по овлаштењу ангажовани за надзор на одређеним граничним прелазима, као подршка републичким инспекторима.

Због одлуке Федерације Босне и Херцеговине о укидању одређених мјера, а о чему не постоји сагласност и јединствен став ни самих федералних институција, Шкребић је указао на могуће проблеме, јер се према објављеним подацима броју путника који улазе у Босну и Херцеговину преко граничних прелаза на територији ФБиХ, већ повећао за десет пута. Узимајући у обзир предстојеће првомајске празнике, те навике и традицију који се везују за овај дан, дозвола за неограничено кретање и окупљање представља велики ризик и за грађане Републике Српске, посебно у општинама које граниче са Федерацијом.

Шкребић је истакао да систем надзора у Републици Српској функционише јако добро, што показује прије свега јединствен став свих институција, од републичког до локалног нивоа, које су усаглашене када је у питању дефинисање мјера које је потребно проводити, као и њихова реализација у циљу заштите здравља становништва.

Инспекторат Републике Српске ће и даље наставити са надзором путника на граничним прелазима на територији Републике Српске, те ће и даље доносити рјешења за све путнике без обзира на мјесто њиховог пребивалишта, нагласио је Шкребић.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh