РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:37 31.03.2014

Информација о раду Водне инспекције у 2013. години

Републичка водна инспекција је у 2013. години извршила 832 контроле, од чега је 288 или 34.6 % било са неправилностима. Инспектори су предузели 244 управне мјере у циљу отклањања неправилности, издали 46 прекршајних налога и пет принудних извршења путем новчане казне у вриједности од 163.200 КМ. У посматраном извјештајном периоду изречено је и 15 забрана рада и наложено рушење два објеката.

У протеклој години није било већих загађења водотока, а мањи инциденти забиљежени су на водотоцима Праче гдје је помор рибе највјероватније изазван испуштањем отпадних вода из свињогојске фарме, Спрече гдје је помор рибе изазван инцидентом у ФБиХ, Босне гдје је дошло до одлагања отпада на водном земљишту али није било посљедица по флору и фауну и водоток Крижевице, гдје је дошло до загађења изазваног испуштањем отпадних вода из старе јаме рудника „Сасе".

Извршена је контрола свих заштитних хидротехничких објеката са представницима ЈУ „Воде Српске", Републичке управе цивилне заштите и представницима локалних заједница. Акценат ових контрола је био на текућем одржавању водних заштитних објеката и система. Значајно је напоменути да је у току реализација одобрених кредитних средстава Свјетске банке за реконструкцију, доградњу и градњу заштитних хидротехничких објеката и система.

Издавање водних сагласности за уређење водотока и дислоцирање ријечног наноса вршено је правовремено, али не и увођење субјеката у дозначене локалитете. Због почетка изградње дијела ауто-пута Добој-Бања Лука и ауто-пута „Коридор 5Ц" јавиле су се веће потребе за појединим фракцијама шљунка, те је из тих разлога издато значајно више водних сагласности на ријеци Босни него у ранијем периоду. Издата су укупно 72 рјешења о водним сагласностима за уређење водотока и дислоцирање ријечног наноса за 59 субјеката. Рјешењима је одобрено дислоцирање 2.440.353 м3 ријечног наноса. И у 2013. години водни инспектори су били максимално ангажовани на идентификовању субјеката који врше нелегално вађење и дислоцирање ријечног наноса.

И даље је присутан проблем не рјешавања питања заштите изворишта на многим централним и регионалним водоводним системима. Активности на доношењу „Програма санитарне заштите изворишта" се споро одвијају. Веома је лоша и недовољна снабдијеваност здравствено-исправном водом нарочито у неурбаним насељима. Инспектори нису у могућности предузимати мјере због нерјешеног имовинско-правног статуса водоводног система у неурбаним насељима. Недостатак материјалних средстава које не могу издвојити саме локалне заједнице, за ову намјену, представља кључни проблем. Када је ријеч о пречишћавању и одводњи отпадних вода, у Републици Српској постоје само два уређаја за пречишћавање урбаних отпадних вода, која су у функцији. Са становишта заштите животне средине, битно је напоменути поред наведених проблема, да се не поштује еколошки прихватљив проток, да се у појединим случајевима не врше мјерења захваћених количина вода (немају уграђене водомјере или су исти неисправни). Ови проблеми су нарочито изражени приликом контрола објеката: водовода, рибњака и проточних хидроелектрана.

Инспекција континуирано прати активности на изградњи мини хидроелектрана. Укупно је склопљен и тренутно активан 131 концесиони уговор. Реализовано је 17 уговора, објекти посједују водопривредне дозволе и у функцији су. Водопривредну сагласност има 28 објеката који се налазе се у различитој фази изградње, док 23 субјекта имају само водопривредне услове. Склопљени 51 концесиони уговор је у фази мировања.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh