РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:56 07.04.2014

Информација о раду инспекције за заштиту од пожара у 2013. години

Републичка инспекција за заштиту од пожара је у 2013. години извршила 1.150 контрола, од чега је 499 или 43 % било са неправилностима. Субјектима контроле издато је 409 рјешења о отклањању неправилности, изречена 41 забрана због техничких недостатака у провођењу мјера заштите од пожара, а због почињених прекршаја издата су 42 прекршајна налога у вриједности од око 38.400 КМ.

Најчешће утврђене неправилности односиле су се на спровођење мјера заштите од пожара кроз доношење нормативних аката заштите, посједовање потребних сагласности, провођење обука и одржавање средстава и опреме за гашење.

Под посебним надзором били су привредни субјекти са великим пожарним оптерећењем, као што су рафинерије, термоелектране и други објекти који спадају у прву категорију угрожености од пожара у којима се врше редовни ремонти и покретање производње у опасним технолошким процесима. Пред почетак љетне сезоне вршене су контроле објеката запаљивих течности и гасова, као што су пунионице плина, складишта, резервоари и станица за снабдијевање горивом моторних возила.

Значајни пропусти констатовани су код промјене намјене дјелатности привредних субјеката, гдје се објекти стављају у употребу без протокола и стручних налаза стања изведених заштита и инсталација. Велики број ових објеката у процесу промјени намјене, код надлежних Одјељења у локалној заједници, само на основу изјаве странаке о испуњености услова добија одобрење за обављање дјелатности, без доказа да објекти испуњавају техничке услове мјера заштите од пожара. Одобрење за обављање дјелатности намјенских објеката и промјену намјене објеката, посебно кафића и ноћних клубова, потребно је издавати искључиво на основу пројектне документације, пројектоване заштите од пожара, потребних сагласности у поступку адаптације и промјене намјене и коначно прибављене употребне дозволе у те сврхе.

Посебан проблем представља организовање и спровођење заштите од пожара у стамбеним и стамбено-пословни објектима са више власника гдје нису у складу са Законом о одржавању зграда формиране заједнице етажних власника.

У протеклој години утврђено је и да већина општина није донијела Општинске планове заштите од пожара, као ни списак предузећа привредних и ванпривредних дјелатности која су обавезна донијети своје Планове заштите или Оперативно техничке планове гашења, што ствара проблем организовања и спровођења мјера заштите од пожара.

Код субјеката контроле са опасним технолошким процесима, проблем представља непостојање овлаштених сертификационих тијела за оцјену усаглашености и атестирања електричних инсталација и опреме у противексплозијској заштити.

Активности инспектора у 2013. години су биле организоване и према изворима опасности карактеристичним за поједина годишња доба, као што су припреме и крчења корова за сјетву, појаве шумских пожара, почетка рада школа, домова и других колективних смјештаја и јавних објеката, почетка грејне сезоне и кориштења течних и чврстих енергената.

Инспекција је на основу процјене ризика и постојања високе осјетљивости на пожаре одређених категорија шума и осталих отворених комплекса извршила редовне заједничке контроле и обилазак одређених општина, шумских управа и газдинстава у циљу сагледавања техничке опремљености и организованости људства у погледу нивоа заштите и спремности за гашење шумских пожара.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh