РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:30 14.03.2014

Едукован потрошач је најбоље заштићен потрошач

Поводом 15. марта, Свјетског дана права потрошача, тржишна инспекција Републике Српске овим путем изражава пуну подршку и спремност за сарадњу са потрошачима у циљу унапређења заштите њихових права.

Свим грађанима заједничко је то да се свакодневно налазе у улози потрошача, при куповини хране, кућанских апарата, одјеће, кориштењу разних услуга и друго. Потрошачи очекују да роба, односно услуга коју плаћају, има декларисани квалитет, да је производ безбједан и исправан.

У циљу заштите својих грађана, држава доноси законе којима се гарантују основна права потрошача, а путем надлежних контролних органа стара се о провођењу истих.

Тржишна инспекција Републике Српске свакодневно провјерава поштивање права потрошача као што су: издавање рачуна, истицање продајних цијена, декларисање производа, посједовање гаранције и техничког упутства и друго. Инспектори у овим контролама дјелују превентивно и предузимањем мјера спрјечавају да дође до повреде права потрошача.

У протеклој години републичка тржишна инспекција је по различитим пријавама потрошача извршила 521 ванредну инспекцијску контролу, гдје су у 200 случајева утврдили неправилности и предузели 135 управних и 193 прекршајне мјере. Од поменутог броја, 56 захтјева потрошача односило се на рекламације у вези са остваривањем појединачних права, а најчешће је ријеч о неприхватању рекламације потрошача за техничке производе, одјећу, обућу и слично. По свакој конкретној притужби инспекција врши контролу и у случајевима гдје се утврди да је захтјев потрошача оправдан, инспектор доноси рјешење којим трговцу налаже да поступи у складу са одредбама закона и омогући потрошачу остваривање његовог права.

Један од проблема у области заштите потрошача јавља се у облику информисаности. Наиме, законом су дефинисана бројна питања која потрошачима омогућавају да остваре своја права, али је често непознавање закона основни разлог зашто потрошачи остају ускраћени за своје право.

Потребно је да се потрошачи боље едукују како би знали заштитити своја права, али и како би се упознали са обавезама које они морају поштовати. Едукован потрошач је најбоље заштићен потрошач.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh