РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:57 12.03.2014

Безбједност саобраћаја приоритет саобраћајне инспекције

Републичка саобраћајна инспекција је у 2013. години извршила 1.269 инспекцијских контрола од чега је 35% било са неправилностима. Инспектори су предузели 306 управних мјера у циљу отклањања неправилности, док је због почињених прекршаја испостављено 369 прекршајних налога у вриједности од 187.030 КМ и поднешено 13 захтјева за покретање прекршајног поступка.

У области друмског саобраћаја и даље се значајне неправилности констатују у квалитету рада станица техничких прегледа, а у смислу фиктивних техничких прегледа возила и фалсификовања измјеритеља извршеног прегледа. У прошлој години инспектори изрекли 45 мјера привремених забрана рада станицама техничких прегледа на период од 15 до 45 дана, док су у два случаја изрекли мјере забране до отклањањања уочених недостатака на опреми и уређајима станице техничког прегледа. Потешкоће представља чињеница да још увијек није инплеметиран бар код на возила, као и то да Инспекторату још увијек није омогућен приступ Информационом систему за праћење рада станица техничких прегледа возила, што отежава рад на правовремној идентификацији ризика и планирању инспекцијских активности.

У области контроле јавних путева инспекција је у 19 случајева наложила уклањање из појаса пута нелегално постављених или саграђених објеката, као што су рекламе, натписи, нелегални прикључак, ограда и слично.

У области жељезничког саобраћаја у претходној години инспекција је евидентирала системски технички проблем на 200 вагона, који је ријешен у комуникацији са добављачима и компанијом „ЖРС" АД Добој, те су проблеми отклоњени и вагони су безбједни за употребу. Посљедице по животе лица у жељезничком саобраћају су у тренду смањења. Углавном страдају учесници у саобраћају који се налазе у друмским превозним средствима, код незгода у локацијама укрштања пута и пруге у нивоу или грађани који се неовлаштено крећу пругом.

У области водног саобраћаја присутан је тренд високог нивоа безбједности водне пловидбе и у прошлој години нису евидентирана инцидентна стања. Јединице локалне самоуправе врше регистрацију пловних објеката, а техничке прегледе и баждарење пловних објеката врше овлаштене организације.

У области поштанског саобраћаја и даље је евидентан проблем са доставом рачуна за извршене комуналне и друге услуге, посебно када су у питању велики даваоци услуга према грађанима и привредним друштвима. Активности инспекцијских органа су успорене усљед чињенице да другостепени судски органи и даље ријешавају у корист странака, супротно чињеници да је Врховни и Уставни суд Републике Српске утврдио супротно.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh