РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

09:14 18.05.2023

Бензинске пумпе кажњене са 75.000 КМ због непридржавања марже

Републичка тржишна инспекција редовно врши контрола придржавања Уредбе о ограничавању марже приликом формирања цијена течних нафтних деривата.

Трговцима који обављају дјелатност трговине на велико нафтним дериватима, поменутом Уредбом прописује се максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литру деривата. Трговцима који обављају дјелатност трговине на мало нафтним дериватима прописује се максимална малопродајна маржа у апсолутном износу од 0,25 КМ по литру деривата.

У периоду до средине маја ове године, извршено је 67 контрола формирања цијена течних нафтних деривата, од чега је пет било са утврђеним неправилностима, јер се трговци нису придржавали прописаних маржи приликом формирања цијена. По том основу изречене су казне у укупном износу од 75.000 КМ. Такође, због других врста неправилности које су се односиле на вођење пословних књига и евиденција и слично, бензинским пумпама изречене су и казне у износу од 17.600.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh