РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:49 10.03.2020

Здравствени инспектори контролишу лица која су у кућној изолацији због корона вируса

На основу процјене епидемиолога, а у циљу провођења превентивних мјера, здравствени инспектори су до сада донијели 117 Рјешења о стављању лица у кућну изолацију, под здравствени надзор у трајању од 14 дана.

Ријеч је о лицима за која је утврђено да су били у блиском контакту са особама обољелим од корона вируса, односно ученицима и наставницима који су у школи били у блиском контакту са учеником из Бањалуке зараженим вирусом корона, члановима породица обољелих, путницима уколико је ријеч о лицима која су недавно допутовала, а Рјешења су донешена и за ученике и наставнике средње школе из Челинца коју похађа ученица за коју је потврђено да је заражена.

Након што епидемиолог прикупи све потребне податке о кретању и контактима лица за које постоји ризик или је потврђено обољење, доноси препоруке за блиске контакте и за нискоризичне контакте. Лицима, за која је надлежни доктор процијенио да требају бити у кућној изолацији, здравствени инспектор издаје Рјешење о стављању у кућну изолацију.

Ријеч је о превентивној мјери која има за циљ да ризик од ширења вируса сведе на најмању могућу мјеру. Иако је тестирање показало да нико од 38 ученика и наставника Основне школе Бранко Ћопић у Бањалуци, а коју похађа ученик заражен вирусом, није био позитиван на вирус корона, ова лица су из предострожности стављена у кућну изолацију.

Здравствени надзор подразумијева свакодневно јављање телефоном доктору, у дому здравља, ради праћења евентуалне појаве симптома. Такође, здравствени инспектори на дневном нивоу, у телефонском разговору или обиласком лица која се налазе у кућној изолацији провјеравају њихово здравствено стање и да ли се придржавају препорука које су им дали здравствени радници.

Овим путем још једном подсјећамо све грађане који се налазе у кућној изолацији и под здравственим надзором да се у циљу заштите властитог здравља и здравља друштва у цјелини, придржавају мјера који су им одредили здравствени радници. Потребно је да сви заједно будемо одговорни и савјесни и да поштујемо мјере и препоруке надлежних институција, како бисмо спријечили ширење вируса корона у Републици Српској.

Такође, изузетно је важно да родитељи у овој несвакидашњој ситуацији за дјецу која се налазе у кућној изолацији буду дисциплиновани, да им објасне због чега је неопходно да се испоштују препоруке доктора, те да ће се истеком периода изолације од 14 дана вратити својим редовним активностима.

Према досадашњим информацијама, лица која се налазе у кућној изолацији поштују наложену мјеру. Уредно се јављају на позиве инспектора, а одласком на кућне адресе инспектори у личном контакту настоје пружити подршку грађанима и све потребне информације како би период изолације протекао што мирније.

Законом о инспекцијама у Републици Српској за не придржавање мјера наложених Рјешењем инспектора, прописана казна за физичко лице износи од 200 КМ до 600 КМ.

Ради општег добра, у циљу заштите здравља становништва, грађани који су у последњих 14 дана боравили или долазе из Италије, посебно на територији Сјеверне Италије, али Кине, Јужне Кореје и Ирана, требају се телефонски јавити надлежним домовима здравља, како би се евидентирали њихови подаци и предузеле епидемиолошке мјере, односно дали савјети о даљем поступању.

Све важне информације и препоруке за грађане, као и појашњења шта подразумијева блиски контакт (изложеност са високим ризиком) и обични контакт (изложеност са ниским ризиком) можете пронаћи на интернет и фејсбук страници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Института за јавно здравство Републике Српске.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh