РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:33 28.12.2020

Због кршења мјера заштите од епидемије изречене казне од 27.000 КМ

Због непоштовања превентивних мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама, инспектори су у контролама извршеним протекле седмице субјектима изрекли казне у износу од 27.000 КМ, док је за четири објекат изречена и мјера привремене забране рада.

Републички инспектори су у сарадњи са инспекторима јединица локалне самоуправе протекле седмице извршили 1.346 инспекцијских контрола и у 19 случајева субјекти су затечени у прекршају.

Надлежни контролни органи ће и у данима предстојећих празника наставити са појачаним контролама на терену, са акцентом на објекте у којима је већа фреквенција грађана, као што су угоститељски и трговачки објекти. Долазак инспектора привредни субјекти могу очекивати у било које доба дана, у радне дане, али и дане викенда.

Циљ инспекције је обезбјеђивање примјене прописа, а у тренутној ситуацији заштита здравља и живота грађана. Пословни субјекти који поштују мјере и организују свој рад у складу са препорукама Института за јавно здравство Републике Српске не требају да брину због доласка инспектора. Међутим, свако неодговорно понашање и несавјесни појединци који угрожавају здравље грађана биће санкционисани у складу са законом.

Позивамо пословне субјекте да се придржавају превентивних мјера и не излажу ризику од кажњавања и забране рада, те да имају на уму да један долазак инспектора у току дана не значи да су изузети од поновне посјете. У наредним данима субјекти могу очекивати учесталије доласке инспектора на дневном нивоу.

У оквиру провођења наведених мјера до сада је извршено преко 30.000 инспекцијских контрола у којима су изречене казне у износу од 416.000 КМ, док је за 36 објекта изречена мјера привремене забране рада.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh