РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:57 26.12.2018

Завршено испитивање средстава за чишћење вјетробранских стакала

Републичка здравствена инспекција је у новембру и децембру ове године вршила узорковање средстава за чишћење вјетробранских стакала у зимском периоду, ради лабораторијског испитивања садржаја метанола.

Узето је укупно 16 врста средстава, различитих произвођача, по шест из Републике Српске и Федерације БиХ, два из Србије и по један из Њемачке и Аустрије. Испитивање је извршио Институт за јавно здравство Републике Српске. Недозвољени садржај метанола доказан је у два средства, у једном које је произведено у Федерацији БиХ и једном произведеном у Републици Српској, а које је намијењено за трговца у Федерацији БиХ гдје је и испоручено. Увидом у пословну документацију продајног објекта у Републици Српској утврђено је да је поменути трговац из Федерације БиХ дио производа испоручио купцу у Републици Српској.

Сва затечена средства са недозвољеним садржајем метанола су уклоњена са тржишта Републике Српске и враћана добављачима у Федерацији БиХ гдје се могу налазити у промету, јер прописи у Федерацији БиХ не ограничавају садржај метанола.

Према Правилнику о безбједности предмета широке потрошње, који је на снази у Републици Српској, средства за чишћење вјетробранских стакала могу садржавати метанол само ако садрже и етанол, с тим да количина метанола не смије прелазити 5% количине етанола. Правилником је такође прописано да средство које садржи 3% или више метанола, мора имати сигурносни затварач који отежава отварање дјеци, као и тактилно упозорење за слијепа лица, у облику испупченог трокута на амбалажи.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh