РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:10 30.10.2018

Забрањен увоз дјечијих играчака због утврђеног присуства штетних материја

Републичка здравствена инспекција је у протеклих седам дана забранила увоз двије пошиљке играчака за дјецу поријеклом из Кине, у укупној количини од 864 комада, јер је утврђено да не испуњавају прописане параметре квалитета и безбједности.

Лабораторијском анализом дјечијих лутака и пошљике креативне играчке Кинетички пијесак, у пластичним дијеловима је утврђен садржај фталата изнад допуштених количина, на основу чега су предмети оцјењени као несигурни.

За девет мјесеци ове године приликом увоза инспекција је прегледала 200 пошиљки играчака, од којих је узела 113 узорка за лабораторијску анализу параметара исправности и квалитета, као што су миграције тешких метала, садржај фталата, отпуштање боја, извлачење нити и косе, истицање прописаних упозорења на декларацији и друго. Након извршених анализа, за шест пошиљки дјечјих играчака поријеклом из Кине у укупној количини од 2.800 комада, забрањен је увоз због недозвољеног садржаја фталата и лаког извлачења нити.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh