РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:35 16.07.2019

Забрањен увоз 20 тона ораха из Румуније

Републичка фитосанитарна инспекција је у оквиру редовног прегледа пошиљки у спољнотрговинском промету, забранила увоз пошиљке језгре ораха пошиљаоца из Румуније у количини од 20.160 килограма, због утврђеног повећаног присуства афлатоксина Б1.

Након прве анализе на захтјев увозника извршена је суперанализа контролног узорка којом су потврђени првобитни резултати, односно утврђено је присуство афлатоксина Б1 у количини од 2,58 микрограма по килограну, док је максимално дозвољена количина 2,0 микрограма по килограму. Рјешењем фитосанитарног инспектора, забрањен је увоз пошиљке и наређен поврат пошиљаоцу или уништавање у присуству и под наздором надлежног инспектора.

Фитосанитарна инспекција Републике Српске и даље ће континуирано вршити узорковање воћа и поврћа приликом увоза, како би се утврдило да ли је исто здравствено исправно и безбједно за људску употребу. За првих шест мјесеци ове године инспекција је забранила увоз пет пошиљки воћа и поврћа, а ријеч је о три пошиљке цитруса и двије пошиљке јагода због утврђеног повећаног присуства остатака пестицида.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh