РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:23 18.11.2020

За девет мјесеци забрањен увоз седам пошиљки дјечјих играчака

За девет мјесеци ове године републичка здравствена инспекција забранила је увоз 1.988 комада играчака, јер је лабораторијским анализама утврђен недозвољен садржаја фталата и лако извлачење нити и косе играчака, због чега исте представљају ризик за употребу.

Играчке се сврставају у предмете опште употребе и њихова контрола се врши, како приликом увоза у Републику Српску, тако и у унутрашњем промету.

За девет мјесеци ове године републичка здравствена инспекција је приликом увоза прегледала 313 пошиљки играчака, од којих је узела 56 узорака за лабораторијску анализу параметара здравствене исправности и квалитета који су карактеристични за дјечије играчаке. Лабораторијским анализама испитују се миграције тешких метала, садржај ситних дијелова, садржај фталата, отпуштање боја, извлачење нити и косе, истицање прописаних упозорења на декларацији и друго.

На основу резултата лабораторијских анализа за седам пошиљки дјечјих играчака забрањен је увоз. Контролисане су играчке поријеклом из различитих земаља, међутим све неисправне пошиљке биле су поријеклом из Кине.

Када се утврди да је пошиљка играчака неисправна, инспектор увознику забрањује увоз и налаже поврат добављачу или уништавање. У овим случајевима спорне играчке нису ни пуштене у промет у малопродају, те не постоји ризик да су исте дистрибуиране потрошачима.

Највећи ризик код играчака представљају ситни дијелови који се лако одвајају, дјечје играчке са магнетима због опасности од гутања магнета, садржај фталата, оштри дијелови који могу изазвати повреде дјеце и непријатан мирис играчака, лако извлачење нити и косе, те лако скидање боје.

Родитељима препоручујемо да приликом куповине прије свега провјере информације наведене на декларацији, назив произвођача и земљу поријекла и да не купују играчке уколико нема свих потребних података. Потенцијално опасне су и играчке које имају оштре ивице или друге дијелове који вире, на које се дијете може повриједити. Уколико код плишаних и сличних играчака родитељи једноставно повуку влакна и иста отпадају не требају куповати такве производе јер мања дјеца могу прогутати ова влакан, као и код играчака са ситним дијеловима уколико се они могу одвојити од производа. Такође, родитељи би требали и да поштују препоруке произвођача о старосној доби за коју је нека играчка намијењена (нпр. уколико на производу пише није прикладан за дјецу млађу од 3 године).

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh